Google Ekim 2020'de mevcut Universal Analytics (UA) aracının 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren veri işlemeyi tamamen durduracağını duyurdu. Universal Analytics 360 kullanıcıları için bu tarih 1 Temmuz 2024. Universal Analytics aracı hayatımızdan çıkarken , yeni bir araç ortaya çıkıyor ve daha fazlası ölçüm dünyasında bir güç merkezi, Google Analytics (GA4). Bu makale yalnızca, Universal Analytics 1 Temmuz 2023'ten sonra veri işlemeyi durdurduğunda ölçüm yapmaya devam etmek için Google Analytics 'ün temel kurulumu konusunda size yardımcı olur. Halihazırda hedefler, etkinlikler, e-ticaret platformları ve etkinlikleri vb. gibi özel metrikleriniz varsa. mevcut Universal Analytics'inizde kullanabileceğiniz, daha gelişmiş dönüşümler gerçekleştirmeniz gerekecektir.
Google Analytics4 Nasıl Oluşturulur?
İlk olarak, mevcut Google Analytics hesabımıza erişeceğiz. Mevcut Universal Analytics sitesi olduğu gibi çalışabilir ve yukarıdaki son tarihe kadar bizde kalabilir. GA4 ve UA birlikte çalışsaydı daha iyi olurdu.
1. Adım:
Google hesabınızda oturum açtıktan sonra aşağıdaki bağlantıyı tıklayın:
Şu anda Universal Analytics aracına sahip değilseniz, aşağıdakine benzer bir sayfa göreceksiniz.
2. Adım :
"Start measuring" düğmesine tıklayın.
Halihazırda bir Universal Analytics hesabınız varsa aşağıda kırmızı ile işaretlenmiş hesaptan devam edin. Veya "GA4 Setup Assistant" düğmesine tıklayabilirsiniz, ancak size özellikleri manuel olarak nasıl oluşturacağınızı göstereceğim.
3. Adım:
"Start measuring " tıkladıysanız, önce bir hesap oluşturmanız gerekir. Web sitenizi veya marka adınızı girip sonraki alandan çıkıp "Next" diyebilirsiniz.
4. Adım:
"Property setup" bölümünde bulunduğunuz yere ve konuma göre aşağıdaki alanları doldurunuz. Halihazırda bir Universal Analytics hesabınız varsa, "2. Adım" ve "3. Adım"ı es geçip hemen buradan başlayacaksınız.
5. Adım:
"Business information" adımında sektörünüze ve işletmenize uygun seçimleri yapmanız gerekmektedir. Burada yapılan seçimler, GA4 aracının çalışmasını doğrudan etkilemez. Dolayısıyla burayı seçerken çok fazla düşünmenize gerek yok.
6. Adım:
Bir önceki adımda "Create" a tıkladığımızda artık mülkümüz oluşturulacak ve "Data streams" görüntülenecektir. Buradan "Web"i seçiyoruz. Android veya iOS için bir uygulamanız varsa, onu aynı yere yükleyebilirsiniz. Aynı hesapla Firebase entegrasyonu, GA4'ün bize getirdiği yeni özelliklerden biridir. Bu yazımızda, uygulamaların farklı şekillerde kurulduğu web'e devam edeceğiz, en yaygın olanı web kurulumlarıdır.
7. Adım:
Web kısmına giriş yaptıktan sonra gelen ekranda aşağıdaki alanları doldurabilirsiniz. "Create stream" dedikten sonra, siteniz artık Google Analytics 'te oluşturulacaktır.
Google Analytics'ü web sitenize nasıl entegre edebilirsiniz?
Bir GA4 mülkü oluşturduk ancak oluşturduğumuz bölüm şu anda boş ve herhangi bir şeye dahil edilmemiş. Sonraki adımlar, onu web sitemize eklemek ve aracı etkinleştirmektir. Google Analytics4 'ü bir web sitesine entegre etmenin farklı yolları vardır. Size en popüler iki yöntemi, manuel yöntemi ve Google Tag Manager(GTM) yöntemini göstereceğim. GTM hesabınız varsa manuel yerine GTM kullanarak entegrasyon yapmanızı tavsiye ederim.
Manuel entegrasyon
1. Adım:
Özelliği oluşturduktan sonra gelen ekranda "Install manually" seçeneğine tıklayın.
2. Adım:
İzleme kodunu kopyalamak için aşağıdaki web sitesinde gösterilen yere tıklayın. "<head></head>" Bu izleme kodunu geliştiricilerinize ileterek etiketin en üstüne koymalarını sağlayın. GTM aşamaları ve manuel kısmı temelde aynı olduğu için, GTM yönteminin sonunda bir niteliğin geçerliliğinin nasıl test edileceğini anlatacağım. Diğer bir deyişle "Google Analytics nasıl entegre edilir?" Makalenin sonunda, geliştiricileriniz kod eklediklerini söylediğinde. Bölümdeki yönergeleri takip ederek test edebilirsiniz.
Google Tag Manager (GTM) ile entegrasyon
Daha önce de belirttiğim gibi, GTM entegrasyon yöntemini kullanmanızı tavsiye ederim. Bunu yapmak için web sitenizde bir GTM hesabı oluşturmanız gerekir. GTM ile bir hesap oluşturmadıysanız, kolayca oluşturabilirsiniz.
1. Adım:
Yukarıdaki yöntemin ekranını kapatıyoruz, hemen "Data streams" ekranı karşımıza çıkıyor. Eğer gelmediyse, Property menüsü kısmından "Data streams" yazan yere tıklayarak bu bölümü açabilirsiniz. "2" olarak işaretlediğim kısımdan ID'mizi kopyalıyoruz.
Adım 2:
Ardından GTM hesabımızı açıyoruz, sol menüde bulunan "Tags" bölümüne gidip "New" butonuna tıklıyoruz.
Adım 3:
Daha sonra "1" olarak gösterilen alanda kendinize göre isimlendirmeyi yapabilirsiniz. Şimdilik “GA4 - Configuration” olarak isimlendiriyoruz.
4 Adım:
“GA4 - Configuration” kısmını seçiyoruz.
5. Adım:
İlk adımda kopyaladığımız ID'yi yapıştırın ve yanındaki buton üzerinden aktif edin.
Adım 6:
Bunu tüm sayfalarda çalıştırdığımız için “All Pages”i seçin.
Adım 7:
Etiketin son hali aşağıdaki gibi olacaktır. "Save" diyerek kaydediyoruz.
Adım 8:
Ardından “Submit” diyerek yayınlamamız gerekiyor. "Submit" i ve ardından "Publish" ı kullanarak yayınlayabiliriz.
Google Analytics entegrasyon testini nasıl yaparız?
Google Analytics4 entegrasyonunu uyguladık ve şimdi de test edip çalışıp çalışmadığını göreceğiz. Bunu yapmanın birçok yolu var, ancak burada bir eklenti kullanarak bir hata ayıklama yöntemi tanıtacağım.
1. Adım:
Tarayıcınıza "Google Analytics Debugger" eklentisini yükleyin.
Kurulduktan sonra ikinci görseldeki gibi tarayıcımıza ekliyoruz.
2. Adım:
GA4 hesabımıza geri dönelim ve "DebugView" alanına tıklayalım.
3. Adım:
Web sitemize gidelim ve kurduğumuz eklentiye tıklayıp aktif edelim.
4. Adım:
Bir süre bekleyin ve "DebugView" alanına dönün. 1-2 dakika içinde aşağıda gösterildiği gibi page_view olayını görmelisiniz. Tebrikler! GA4 aracını kurdunuz.
Not: Bazen "DebugView" alanı geç çalışır, bu nedenle doğru ayarlandığından eminseniz canlı verileri Real time görebilirsiniz.
Comments