Her soruna bir çözümü olan ve e-ticaret sitesi sahipleri için en önemli iş ortaklarından biri olan Google, analitik hizmetleriyle de işinizi kolaylaştırabilir. Bu araç, istatistiklere erişim sağlar. İstatistiklerin gerçeği tam olarak yansıtmadığı düşünülebilir. Bu, hayatın birçok alanı için geçerlidir, ancak dijital işin içindeyseniz, istatistikler sizin için her şey olabilir. E-ticaret sitenizdeki her hareketi raporlayan araçlar ile beklentilerinizi daha iyi anlayabilirsiniz. Böylece sitenize gelenler eli boş girip alışveriş yapmazlar. Peki Google Analytics nedir ve Google Analytics ne yapıyor?
Google Analytics nedir?
Analytics; Google tarafından geliştirilen ve web yöneticilerine sunulan bir web sitesi performans izleme ve analiz platformudur. Google'ın ücretsiz bir hizmeti olarak bu özellikler siteden para kazanmak isteyen kişilerin kullanımına sunulmuştur. Bu nedenle, bir e-Ticaret siteniz varsa, analitiği nasıl kullanacağınızı ve siteye veri okumayı kesinlikle öğrenmelisiniz. Hizmet, dijital pazarlama ve SEO çalışmalarınızın etkinliğini izler ve gerekli iyileştirmeler için fikir verir.
Google Analytics nasıl yapılandırılır?
Google Analytics'i kurmak için bir Google hesabınızın (@gmail.com) olması gerekir. Değilse, önce hesap oluşturma sayfasına gidin ve Google Hesabınızı oluşturun. Bir hesabınız varsa, doğrudan Google Analytics kayıt sayfasına gidebilirsiniz. Bu sayfadan oturum açtıktan sonra, hesap kurulum adımlarına devam etmek için Hesap Oluştur (veya Ölçümü Başlat) düğmesine tıklayın.
Hesap Ayarları sayfasında, önce hesap adınızı girmeniz istenecektir. Buraya direkt olarak site adresinizi yazmanıza gerek yok, markanızı veya istediğiniz herhangi bir ismi yazabilirsiniz. İzin vermek istediğiniz veri paylaşımı ile ilgili onay kutularına tıklayın ve İleri düğmesine tıklayın. "Site Adı" alanına, analiz etmek istediğiniz web sitesinin adresini girin. Saat dilimini ve para birimini seçtikten sonra "İleri" düğmesini tıklayabilirsiniz. Son olarak Analytics ile kampanyanız ve hedefinizle ilgili alanları doldurun ve Oluştur düğmesine basarak devam edin.
Bu butona tıkladıktan sonra karşınıza hizmet şartları çıkacaktır. Uygun kutuyu tıkladıktan sonra, işlemi tamamlamak için "Kabul Ediyorum" düğmesini tıklayın. Karşınıza gelen ekranda da görebileceğiniz gibi hesap kurulumunuz tamamlandı ve artık bir Analytics hesabınız var.
Google Analytics nasıl çalışır?
Google Analytics, kullanıcı davranışını izlemeye odaklanır. Araç, kullanıcıları izlemek için "Tags" etiketlerini kullanır. Bu sayfa etiketleri tarafından toplanan veriler, Analytics tarafından raporlanabilir verilere dönüştürülür ve web sitesi sahiplerine grafiksel olarak sunulur. Bu araç yalnızca izleme etiketleri içeren sayfalarda çalışır. Bu nedenle, analiz etmek istediğiniz her sayfanın kod yapısına bir JavaScript etiketi eklemelisiniz. Eklenen işaretçiler, web sitesi ziyaretçilerinin web tarayıcılarında (Tarayıcı; Chrome, Firefox, Safari vb.) ve ekran davranışında çalışır.
Diyelim ki gerçek mekanda faaliyet gösteren bir mağazanız var. yaş, cinsiyet, adres ve mağazanızı nerede buldukları; Ayrıldıklarında, orada kaç kez bulunduklarını, kaç dakikadır hangi şeritte olduklarını, ne kadar satın aldıklarını bilmek imkansız, değil mi? Google Analytics'te, size tüm bu soruların ve daha fazlasının yanıtlarını tek bir platformda sunmaya çalışıyoruz.
Google Analytics sitesi ekle
Bir Google Analytics sitesi eklemek, platformu kullanmanın en önemli adımıdır. Web sitenize etiket eklemezseniz, web siteniz izlenmez ve verileri almanız mümkün olmaz. İzleme kimliğinizi almak için yönetici panelinizin "Veri Akışı" bölümüne gidin. Bir yayın ekleyin ve sonraki ekrandan global web sitesi etiketini alın.
Global site etiketini kopyalayın ("<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->"). Daha sonra sitenizde bulunan "<head>" ve </head> kodlarının arasına yapıştırın. Bu kodu her sayfada manuel olarak girmek de bir seçenektir ancak işleri kolaylaştırmak istiyorsanız Google'ın Etiket Yöneticisi (GTM) hizmetini kullanabilirsiniz. Bu ücretsiz araç ile tüm puanlarınızı kolayca yönetebilirsiniz. Bir web sitesi oluşturucu kullanıyorsanız, site kodunuzun tamamını oluşturucudaki özel bir HTML alanına da yapıştırabilirsiniz.
Google Analytics Nasıl Kullanılır?
Google Analytics hesap kurulumunuz tamamlandı, Google Analytics'i nasıl kullanıyorsunuz? Hizmeti kullanmak için önce Web sitenizi taranabilir hale getirmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için bir izleme kimliği almanız ve bunu web sitenize eklemeniz gerekir. Ardından platformu kullanmaya başlayabilirsiniz. İlk bakışta yapısı çok karmaşık görünüyor. Ancak bir süre pratik yaptıktan sonra kullanımının ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız. Google hizmetleri söz konusu olduğunda, araçların ortak paydası kullanıcı dostu arayüz haline geliyor.
Platform size istatistikleri gösterir, ancak arayüz olarak görsel bir temele dayanır. Araç size grafikler sağladığı için ölçümlerinizi daha net görebilirsiniz. Grafikleri sütunlar, çizgiler veya pastalar olarak görüntüleyebilirsiniz. Ekranın sol tarafında gruplandırılmış bir menü bulunur. Menü butonlarını kullanarak ihtiyacınız olan ölçüm detaylarını görüntüleyebilir, analiz edebilir ve raporlayabilirsiniz. Analytics tarafından oluşturulan varsayılan tabloları kullanabilir veya özel tablolar oluşturabilirsiniz.
Google Analytics E-Ticaret Entegrasyonu
Google Analytics e-Ticaret entegrasyonu sayesinde kendi e-Ticaret web sitenizin kontrolünü de elinize alabilirsiniz. Satış ve pazarlama stratejinizi daha etkin hale getirmek için e-ticaret takibini etkinleştirmeniz gerekmektedir. Analytics raporlarında e-ticaret verilerini görmek için her site için e-ticareti etkinleştirin ve izleme kodunu web sitenize ekleyin ve Google Analytics gelişmiş E-Ticaret entegrasyonunu aktif edin. Bunun için temel HTML düzenleme veya web geliştirici bilgisine ihtiyacınız var. Etkinleştirme adımları aşağıdaki gibidir:
Analytics'te oturum açtıktan sonra yönetici panelinize gidin.
Panelden e-Ticaret entegrasyonu için görünümü seçin.
"Görünüm" sütunundaki "E-ticaret Ayarları" düğmesini tıklayın.
'E-Ticaret Etkinleştir' seçeneğini 'Açık' olarak ayarlayın.
İşlemi tamamlamak için "Kaydet" düğmesini kullanın.
Google Analytics'e nasıl ek platformlar ekleyebilirim?
Google Analytics'e ek platformlar ekleyerek daha zengin veriler elde edebilirsiniz. Hizmet tarafından sağlanan standart verilerden daha fazlasını istiyorsanız, diğer platformları Analytics hesabınıza bağlamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. Böylece ziyaretçilerinizi ve potansiyel müşterilerinizi daha iyi anlamak için daha detaylı ve kapsamlı verilere ulaşabilirsiniz.
Search Console Bağlantısı
İki hizmeti birbirine bağlayarak Analytics ve Search Console arasında veri akışı sağlayabilirsiniz. Yapmanız gereken ilk şey, Search Console özellik ayarlarından veri paylaşımını etkinleştirmektir. Bu bağlantının çalışması için Google Analytics'te "Düzenleyici" ve Search Console'da "Sahip" olmanız gerekir. Bağlantıyı almak için öncelikle Google Analytics hesabınızda oturum açın ve aşağıdaki adımları izleyin.
"Yönetim" sekmesine tıklayarak panoya erişin.
Veri paylaşımını etkinleştirmek istediğiniz siteyi seçin.
Özellikler sekmesinde, Özellik Ayarları düğmesine tıklayın.
Sayfayı aşağı kaydırın ve Search Console ayarlarına gidin.
Web sitenizin URL'sini Ayarlar'da görebilmeniz gerekir.
URL'yi görebiliyorsanız, siteniz Search Console'da doğrulanmıştır ve değişiklik yapma izniniz vardır.
Bu URL'yi görmüyorsanız, siteniz Search Console'a eklenmemiştir. Öncelikle web sitenizi ekleyin.
"Search Console" menüsünde, verileri görmek istediğiniz rapor görünümünü seçin.
İşlemi tamamlamak için "Kaydet" düğmesini kullanın.
Google Adwords Bağlantısı
Google Analytics AdWords bağlantısı, dijital pazarlama çalışmalarınızın etkinliğini ayrıntılı olarak analiz etmenizi sağlar. Reklamları görüntüleme ve tıklama gibi kullanıcı etkileşimlerini görebilirsiniz. Satın alma, içerik tüketimi ve müşteri döngüleri gibi hedeflenen eylemleri de yakından izleyebilirsiniz. E-ticaret siteniz varsa mutlaka Google Ads hesabınızı bağlamanız gerekmektedir.
Bağlantı, reklam hesabına yönetici erişimi ve Analytics hesabında rol değişikliği gerektirir. Ayrıca, yalnızca etkin bir reklam hesabı bağlanabilir. İşte giriş adımları:
Analytics'te oturum açın veya reklam hesabınızın "Araçlar ve Ayarlar" sekmesine gidin ve Google Analytics'i seçin.
Yönetim bölümünde bağlamak istediğiniz özelliği seçin.
Özellikler sekmesinde, "Google Ads Bağlantısı" düğmesini tıklayın.
Devam edin ve "Yeni Kişi Grubu" düğmesini tıklayın.
Bağlamak istediğiniz bir veya daha fazla Google Ads hesabı seçin ve ardından "Devam"''a tıklayın.
Bağlantı grubuna bir başlık verin ve gösterim reklam verilerini "Açık" olarak ayarlayın.
İşlemi tamamlamak için "Hesabı Bağla" düğmesini tıklayın.
WordPress Bağlantısı
E-ticaret siteniz WordPress tabanlı olsa bile giriş yapabilir ve verileri analiz edebilirsiniz. Google Analytics'i WordPress'e eklemenin iki farklı yolu vardır. İlk ve en pratik eklenti kullanmaktır. Monster Insights, Analytics Code Integration, Analytify, vb. gibi birçok WordPress eklentisi mevcuttur. Bu eklentilere ücretsiz veya ücretli olarak erişebilirsiniz. Her eklenti ekranında farklı adımları izleyerek WordPress ve Analytics'i birbirine bağlayabilirsiniz.
İkinci yol ise global izleme kodunu siteye eklemektir. Sitenize iki farklı yöntem kullanarak kod ekleyebilirsiniz. Biri "header.php" kullanıyor, diğeri "function.php" dosyasını kullanıyor.
WordPress'te "header.php" dosyasına kod ekleme adımları:
WordPress yönetici panelinize giriş yapın.
Görünüm sekmesi > Düzenleyici'ye gidin.
"header.php" dosyasını düzenleme modunda açın.
"</head>" kodunun önüne kendi global izleme kodunuzu ekleyin.
Belgeyi kaydedin.
WordPress'te "function.php" dosyasına kod ekleme adımları:
WordPress yönetici panelinize giriş yapın.
Görünüm sekmesi > Düzenleyici'ye gidin.
Dosya listesinde "function.php" dosyasını açın.
Sayfanın alt kısmına global izleme kodunu ekleyin.
Belgeyi kaydedin.
Google Analytics ile hangi verileri görebilirim?
Yönetici paneline girdiğinizde, sol menüde birkaç sekme göreceksiniz. Listeleri etkili bir şekilde nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, istatistiklerin gücünden tam anlamıyla yararlanabilirsiniz. Peki Google Analytics ile ne yapıyoruz, hangi verileri gösteriyor ve ne anlama geliyor?
Gerçek Zamanlı
Adından da anlaşılacağı gibi, gerçek zamanlı veriler mevcut durumu gösterir. Bu sayfayı açtığınızda, mevcut sayfada kaç kişinin olduğunu gerçek zamanlı olarak görebilirsiniz. Ayrıca sitede sadece kaç kişi olduğunu değil, bu kullanıcılarla ilgili detayları ve sitedeki aktivitelerini de öğrenebilirsiniz. Gerçek zamanlı veri detaylarından bazıları aşağıdaki gibidir:
Trafik Kaynağı: Kullanıcının sitenize erişiminin kaynağını gösterir.Bu kaynak, sosyal medyada paylaştığınız bir bağlantı veya bir arama motoru sonuç sayfası olabilir.
Etkinlikler: Bir kullanıcının video izleme, dosya indirme ve bir reklama tıklama gibi web sitesi içeriğiyle etkileşimini gösterin.
Konum: Kullanıcının konumunu, saat dilimini ve görüntüleme dilini gösterir.
Dönüşüm: Kullanıcıların site içeriğine tepkilerini gösterir.Örneğin sitenize yeni bir ürün videosu ekleyebilirsiniz.Bir videoyu izleyen ziyaretçilerinizin yüzde kaçının oynat düğmesine tıkladığını öğrenebilirsiniz.
İçerik: Kullanıcıların bir web sitesindeki herhangi bir sayfada ne kadar zaman geçirdiklerini gösterir. Ayrıca gezinme ayrıntılarını da içerir.
Kitle
Kitle verileriyle, web sitenizin ziyaretçilerini hemen hemen her konuda farklı gruplara ayırabilir ve içgörüler elde edebilirsiniz. Oldukça detaylı ve net verilerin yer aldığı bu ekran sayesinde etkin bir analiz yapma imkanına sahipsiniz. Genel sekmesinde erişebileceğiniz veriler şunlardır:
Aktif Kullanıcılar: Belirli bir tarih aralığında (son 7 gün, 30 gün vb.) siteyi ziyaret etmiş kullanıcıları gösterir.
Kullanıcı Tarayıcısı: Kullanıcıları sitedeki davranışlarına göre analiz eden verileri içerir.
İlgi Alanları: Kullanıcıları hedefleyebilmeniz için kullanıcıların ilgi alanları hakkında bilgi sağlar.
Davranışsal: Yeni ve geri dönen müşterileri analiz etmek için kullanılır. Ziyaretçilerin ne sıklıkta geri döndüğü gibi ayrıntıları ekleyin.
Kitleler: Farklı kitlelerden benzer verilerle etkileşim kurarak raporlar oluşturmak için kullanılır.
Yaşam Boyu Değer: Kampanyalar, sosyal medya paylaşımları gibi kanallar aracılığıyla alınan aksiyonlar ile kullanıcıları uzun vadede ölçmenizi sağlar.
Demografik Veriler: Yaş ve cinsiyet gibi kullanıcı bilgilerini içerir. İzleyici analizi yapmak için kullanılabilir.
Kohort Analizi: Benzer özelliklere sahip kullanıcı gruplarının analizine izin verir. Koleksiyonlar, ziyaretçilerinizin bulunduğu yerden kullandıkları cihazlara kadar özelleştirilebilir.
Mobil Cihazlar: Sitenize bağlanan ziyaretçinin marka ve modeli gibi cihaz bilgilerini sağlar.
Teknoloji: Ziyaretçilerin sitenize bağlanmak için kullandıkları tarayıcılar ve ağlar gibi teknolojiler hakkında bilgiler içerir.
Kullanıcı Akışı: Kullanıcıların siteye girdikten sonra hangi sayfalara gittiklerini ve nereden çıktıklarını gösterir.
Karşılaştır: Seçilen grubu karşılaştırma yoluyla analiz etmek için kullanılır. Örneğin, mobil kullanıcıların satın alma oranı, web ziyaretçilerinin sayısıyla karşılaştırılabilir.
Kıyaslama: site verilerini sektör verileriyle karşılaştırmanıza olanak tanır.
Edinme
Site ziyaretçilerinin nasıl çekileceğini gösteren verileri alın. Bu verilerle kullanıcıların sitenizi nasıl bulduğunu, ister bir reklam aracılığıyla, ister bir arama motoru sonucunda bulduğunu anlayabilirsiniz. Reklam kampanyalarınızın etkinliğini de buradan ölçebilirsiniz. Search Console reklamları ve verileri edinme başlığı içerisinde görünür. Toplanan veriler şunlardır:
Kampanyalar: Ücretli anahtar kelimeler, organik anahtar kelimeler ve tüm kampanyalar hakkında ayrıntılı veriler sağlar. Bu verilerle reklamın etkinliği ölçülebilir.
Sosyal: Sosyal medya hesaplarıyla ilişkili konum verilerini gösterir.Sosyal medya üzerinden yapılan katkılara bakmak faydalı olacaktır.
Search Console: Sitenin organik performansını analiz etmek için Search Console'dan alınan verileri içerir.
Google Ads: Ayrıntılı Google Ads verilerini içerir.
Tüm trafik: Kullanıcıları bu siteye yönlendiren diğer sitelerden gelen verileri gösterir. Kanallar, kaynaklar ve yöntemler gibi farklı gruplar için raporlar alınabilir.
Davranış
Davranış verileri, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların web sitenizdeki davranışları hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Sitenizdeki hangi sayfaların kullanıcıların en çok ilgisini çektiğini biliyorsanız, sayfalarınızın performansını ölçebilirsiniz. Davranışsal verilerin alt kümeleri şu şekilde sıralanabilir:
Davranışsal Geribildirim: Ziyaretçinin kullandığı cihazlar, sitenizden satın aldığı ürünler, sitenize geldiği kaynak (organik veya reklam) gibi detaylı bilgiler sağlar.
Etkinlik: Video izlemek ve dosya indirmek gibi kullanıcı eylemlerini gösterir.
Site Aramaları: Kullanıcıların sitede yaptıkları aramaları gösterir. E-ticaret sitelerinde en çok aranan ürünlere buradan ulaşabilirsiniz.
Site Hızı - Sitenizin mobil ve web'de ne kadar hızlı yüklendiğini gösterir.
Yayıncı: Gösterimler ve tıklamalar gibi verileri içerir.
Deneme: Sayfanızdaki yenilikleri test etmek için kullanışlı bir araçtır.
Dönüşüm
Dönüşüm verileri, kullanıcı tarafından gerçekleştirilen işlemler hakkında bilgi sağlar. Satış, arama motoru optimizasyonu gibi konularda detaylı veriler içerdiği için e-ticaret siteleri için oldukça önemli bir gruptur. Örneğin, e-posta bülteninize kaydolan kullanıcıların web sitenizden bir ürün satın aldığını bile görebilirsiniz. Aktarım verilerinin ayrıntıları aşağıdaki gibidir:
E-ticaret: Ürünler, satışlar ve diğer satın alma işlemleri hakkında ayrıntılı veriler içerir.
Hedef: Hedefe ne ölçüde ulaşıldığını gösterir. Örneğin, bir blog gönderisini okuyan kaç kişinin belirli bir ürüne yönlendirildiğini ve o ürünü satın aldığını görebiliriz.
Atıf: Bir kullanıcının bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce izlediği yolu gösterir.
Google Analytics verileri e-ticarette nasıl kullanılır?
Google Analytics verileri, herhangi bir web sitesi grubu için yararlıdır. Ama e-ticaret siteleri için daha önemlidir. Bunun nedeni ilgili web sitesinin para kazanmasıdır. E-ticaret siteniz varsa Google Analytics hesabınızdaki verileri aktif olarak kullanmalısınız. Bu verileri sitenizin performansını artırmak için kullanabilirsiniz. Performansıyla adından sıkça söz ettiren bir e-ticaret sitesi, satış oranını önemli ölçüde artırır. Bu verileri, reklam kampanyalarınız, tanıtmak istediğiniz ürünler ve hedef kitlenize yönelik pazarlama stratejileriniz ve planlarınız hakkında kararlar almak için kullanabilirsiniz.
E-ticaret siteleri için Google Analytics'in özellikleri nelerdir? nasıl kullanılır?
E-ticaret web sitelerinin kendi Google Analytics işlevleri vardır. Bu Google hizmeti, bir e-ticaret sitenizin olup olmamasına bağlıdır. Google Analytics hesabınıza eklenen sitenin bir e-ticaret sitesi olduğunu belirtirseniz, size özel verilerinize ve işlevlerinize erişebilirsiniz. Böylece online satışlarınızın sonuçlarını daha detaylı bir şekilde değerlendirme imkanına sahip olacaksınız. E-ticaret izleme yetenekleri ve gelişmiş e-ticaret raporlaması bu konuda avantajlar olarak tanımlanabilir.
E-Ticaret İzleme Özelliği
Web siteniz için e-ticaret takibini etkinleştirmezseniz, çevrimiçi alışverişlerinizle ilgili verilere erişemezsiniz. Bu özellik etkinleştirildiğinde, müşterilerinizin kaç tane ürün satın aldığını bile görebilirsiniz. Bu özellik ile hangi ürünlerin en çok sattığını, hangi ürünlerle ilgilenmediğinizi, her satıştan elde edilen geliri ve her kullanıcının ortalama kaç ürün aldığını analiz edebilirsiniz.
Geliştirilmiş E-Ticaret Raporu
Gelişmiş E-Ticaret Analitiği hizmetiyle bir Shopping Insights raporu oluşturabilirsiniz. Bu raporlar, bir kullanıcının satın alma işlemleriyle ilgili tüm etkinlikleri görmenizi sağlar. Aşağıda, görebileceğiniz etkinlik bilgilerine ilişkin bazı örnekler verilmiştir:
Ürünü alışveriş sepetine ekleyin
Ürünü alışveriş sepetinden çıkarın
Ürün sayfasına bakın
Alımlar başladı ve terk edildi
Alışverişi tamamla
Google Analytics'in e-Ticaret raporlama özelliklerini kullanarak çok detaylı raporlar alabilirsiniz. Bu raporlar aşağıdaki gibi yapılandırılabilir:
Satın alma alışkanlığı
Ödeme davranışı
Ürün performansı veya ürün kalitesi
Satış performansları
E-Ticaret web siteleri için Google Analytics'in avantajları nelerdir?
Analitik hizmetleri, finansal performanstan ürün satış başarısına kadar e-ticaret sitenize pek çok fayda sağlar. Avantajlardan bazıları şunlardır:
Ürün iadelerini hesaplamanızı sağlar.
Dönüşüm oranları ve kampanya performansı hakkında bilgi sağlar.
Sepet başına ortalama ürün ve miktarı göster.
Ürün sayfasını ziyaret eden kullanıcıların satın alma oranını ölçer.
Doğru ve ayrıntılı ürün verileri sağlar.
Ortalama sipariş değerini, işlem sayısını ve web sitenize potansiyel müşteri getiren kaynaklarla ilişkili geliri izlemenizi sağlar.
Ayrıca indirim kampanyalarınız için satış verilerini gösterir.
Bir müşterinin bir ürünü satın almadan önce geçirdiği süreç hakkında bilgi sağlar.
Satış stratejisinin oluşturulması
Analytics'ten alınan verileri analiz ederek etkili satış stratejileri geliştirin. Çünkü bu veriler size bir e-ticaret sitesindeki satış sürecinin hemen hemen her detayını gösterir. Toplanan verileri doğru bir şekilde analiz ederseniz, gelecekteki satış stratejilerini daha fazla gelir sağlayacak şekilde formüle etmek mümkündür. Mevcut satış stratejinizin etkinliğini de gözden geçirebilirsiniz. Dolayısıyla, mevcut stratejiniz çalışıyorsa, onu geliştirmek için çalışabilirsiniz. İşlem sırasında analiz edebileceğiniz verilerden bazıları şunlardır:
Satma zamanı
Satış kaynağı
Dönüş ziyaretçisi
Gelir ortakları performansı
Coğrafi değerlendirme
Kaynakların nerede kullanılması gerektiğini belirleyin
Finansmanınızı doğru kanallara yönlendirdiğinizde, geliriniz katlanarak artabilir. Kaynaklarınızı doğru bir şekilde nerede kullanacağınızı bilmiyorsanız, muhtemelen işler yolunda gitmeyecektir. Google Analytics verileri ayrıca dolaylı olarak size kaynakların nerede kullanılabileceğini söyler. Örneğin, ürün listenizdeki siyah ayakkabılar çok satıyorsa ancak kimse kırmızı ayakkabı almıyorsa, kaynaklarınızı siyah ayakkabı stoklamak için kullanabilirsiniz. Ya da kullanıcılarınız arama motorları yerine sosyal ağlara aitse daha hedef kitleye sahip kanallarda reklam vermeye kaynak ayırabilirsiniz.
Comments