İçindekiler
Mobil SEO Rehberi
2023'te internet trafiğinin %50'sinden fazlası mobil cihazlardan gelecek. Uzmanlar, 2025 yılına kadar dünya nüfusunun dörtte üçünün akıllı cihazlar aracılığıyla internete erişebileceğini tahmin ediyor. Bu nedenle SEO stratejinizi oluştururken bu istatistiklere göre hareket etmeniz ve mobil SEO'ya dikkat etmeniz çok önemlidir. Web sitenizin mobil cihazlara trafik çekebilmesi için masaüstü cihazlarda da mükemmel performans göstermesi gerekir. Aynı zamanda Google, mobil uyumlu web sitelerine öncelik verecektir.Genel olarak, mobil uyumluluk Google için çok önemli bir sıralama metriğidir. Bu kılavuzda Mobil SEO ile ilgili tüm detayları öğreneceksiniz. Öncelikle, mobil optimizasyonun neden önemli hale geldiğine bakacağız ve ardından web sitenizde uygulayabileceğiniz bazı mobil SEO stratejilerini tartışacağız.
Mobil SEO Nedir?
Mobil SEO, web sitenizi tüm mobil cihazlar, akıllı telefonlar ve tabletler için optimize eder. Web sitenizi mobil cihazlar için optimize ettiğinizde, arama motoru tarayıcıları web sitenizi daha mobil uyumlu hale getirir. Mobil SEO teknikleri ile web siteniz öne çıkacak ve küçük ekranlı cihazlarda arama sonuçlarında üst sıralarda yer alacaktır. SEO, endüstriler arasında giderek daha rekabetçi hale geldikçe, bir web sitesi mobil SEO olmadan başarılı olamaz. Bir SEO hizmeti için en önemli kriterlerden biri mobil SEO çalışmasıdır.Bu politika, arama motoru sıralamaları için kullanıcı konumu, mobil ekran boyutu ve işletim sistemi kullanımı gibi süreçler nedeniyle masaüstü politikalarından farklıdır. 2017'den beri Google, mobil dizine eklemeye öncelik veriyor. Bu nedenle, SERP sonuçlarında akıllı telefonlar için optimize edilmiş web siteleri öne çıkar.
Mobil SEO Neden Önemlidir?
Google'da yapılan 100 aramadan 58'i mobil cihazlardan yapılıyor. Bu gösterge hızla büyümekte ve mobil kullanıcıların payı masaüstü kullanıcı göstergesindeki açığı her geçen gün artırmaktadır. Şu anda Google'da bilgisayarlardan yaklaşık 28 milyar daha fazla arama yapılıyor. Bu, SEO'nun geleceğinin mobil aramada yattığını gösteriyor. Bu nedenle Google, mobil aramayı iyileştirmek için algoritmalarını sürekli olarak güncelliyor.Mobil aramaların yüzde üçü Google aramasından geliyor. Bu nedenle Mobilegeddon adlı Google güncellemesi, arama sonuçları sayfalarında mobil uyumlu web sitelerini belirgin bir şekilde vurgulamaktadır. Mobil kullanıcı sayısı her geçen gün artıyor ve web sitenizin arama motorlarında görünmesini istiyorsanız mobil cihazlar için optimize etmeniz gerekiyor.
Mobil Öncelikli Dizin (Mobile First Index) Nedir?
Mobil Öncelikli İndeksleme, Google arama motorunun web sitelerini indekslerken ve sıralarken sayfanın masaüstü sürümünü dikkate almadığı, yalnızca mobil versiyonu kullanarak indekslediği ve sıraladığı anlamına gelir. Bu strateji ile Google, mobil cihazların rahatlığını göz önünde bulundurarak indeksleme ve sıralama ile mobil meraklısı kullanıcılara sorunsuz bir deneyim sunmayı hedefliyor. Kullanıcı bir masaüstü cihazdan arama yapsa bile, arama sonuçları mobil sürüme göre sıralanır. Bu güncellemeden önce Google, tarama yaparken hem masaüstü hem de mobil sonuçları kullanıyordu. Sonuç olarak, Google, bir aramanın yapıldığı cihazdan bağımsız olarak sonuçları ilk önce mobil dizinde vurgular.
Mobil Uyumlu Web Sitesi İçin 3 Temel Başlık
Mobil uyumlu bir web sitesi tasarlarken dikkate alınması gereken birkaç faktör vardır. Web sitenizin arama motorlarında öne çıkmasını istiyorsanız, web sitenizin desteklemesi gereken üç temel özelliğe birlikte göz atalım. İlk olarak, web siteniz duyarlı olmalıdır. Bu nedenle, optimum performansın tüm ekran boyutlarında iyi çalışması önemlidir. Ayrıca dinamik bir web sitesine de ihtiyacınız var.Bu bölümde, web sitenizi mobil uyumlu hale getirmek için nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakıyoruz.
Duyarlı Web Tasarımı (Responsive Design)
Duyarlı web tasarımı, web sitenize mobil cihazlardan erişirken kolayca gezinmenizi, gezinmenizi ve içeriği okumanızı sağlar. Duyarlı web sitesi tasarımınızla, her cihaz için farklı HTML kodları ve URL'ler olmadan, web sitenizin düzeni ve içeriği tüm ziyaretçiler için mükemmel olacaktır. Bir web sitesinin SEO uyumlu olabilmesi için duyarlı olması gerekir. Duyarlı web siteleri, yinelenen içerik ve kanonik etiketler gibi SEO hatalarından arındırılmıştır ve içeriğin tamamı tek bir URL'dedir. Ayrıca, web sitenizi yavaşlatabilecek hiçbir yönlendirme gerekmez.Duyarlı web tasarımı web siteleri, Google'ın değer verdiği bir özellik olan kullanıcı dostu web siteleridir. WordPress altyapısına sahip bir web siteniz varsa responsive tema kullanmalısınız. Ayrıca bazı WordPress mobil eklentileriyle web sitenizi duyarlı hale getirebilirsiniz. Ancak kendiniz bir web sitesi tasarlıyorsanız kodlama sürecinde responsive tasarıma dikkat etmelisiniz.
Dynamic Serving
Dinamik sunum, kullanıcıların sitenize bağladığı cihazlara bağlı olarak tek bir URL için farklı HTML sunar. Sonuç olarak, kullanıcılar sitenize farklı bir cihazdan gelseler bile aynı deneyimi yaşarlar. Sitenize herhangi bir cihazdan bağlanan kullanıcılar, cihazlarının tasarımına uyan bir kodlamayla karşılaşır, ancak deneyimleri aynıdır. Hem dinamik web siteleri hem de duyarlı web siteleri yalnızca bir URL kullanır.
Birkaç HTML dosyası için tek bir URL var ve sayfalarınız tüm mobil cihazlarda iyi görünüyor.Sitenizde dinamik yayınlamanın bazı sınırlamaları olabilir. Sitenizi ziyaret eden mobil kullanıcı, masaüstü sürümünü görebilir. Bu durumda ziyaretçi sitenizden çıkmak ister. Ayrıca yeni çıkan cihazlar için içeriğin farklı sürümlerinin güncellenmesi gerekiyor. Bu özelliklerden dolayı dinamik sürüm biraz pahalı olabilir.Birçok web tasarım uzmanı ve SEO uzmanı, dinamik tasarım yerine duyarlı tasarıma odaklanır. Her gün daha fazla insanın web sitenize mobil cihazlar aracılığıyla eriştiğini bilerek, gerekli mobil SEO stratejisini uygulamanız gerekir.
Separate URLs (Ayrı URL’ler)
Bir web sitesi tasarlarken, önce masaüstü sürümünü düşünün. Böylece web sitenizin ana versiyonu masaüstü versiyonu olur. Ayrıca web siteniz için ayrı bir mobil versiyona sahipler. Web sitenize gelen bir ziyaretçi için ayrı masaüstü ve mobil URL'leriniz olmalıdır. Bu durumda ziyaretçilerin web sitenize hangi cihazdan geldiğini anlar ve çoğu cihaz için optimize edilmiş URL'yi ziyaretçilere açar.
Başka bir deyişle, bir bilgisayardan kullanıcılar birinci alana erişirken, mobil cihazlardan kullanıcılar ikinci alana erişir. Geçmişte, ayrı URL stratejisi çok popülerdi. Ancak günümüzde önemini kaybetmeye başlamıştır. Çünkü iki ayrı sürümü optimize etmek oldukça zor olabilir. Aynı zamanda, web sitenizin mobil versiyonu SEO zorlukları da doğurur.Web sitenizdeki her içerik parçası için iki URL'ye ihtiyacınız var. Bu noktada içeriğiniz kanonik ve alternatif etiketlerle oluşturulmalıdır. Bu, sitenizi ayrı URL'lere yönlendirmek yerine duyarlı bir tasarım kullanmanıza olanak tanır.
Web Sitenizin Mobil Cihazlar İçin Optimize Edilip Edilmediğini Nasıl Kontrol Edebilirsiniz?
Web sitenizin mobil uyumlu olup olmadığını kontrol etmenin birkaç yolu vardır. Öncelikle arama motorlarında üst sıralarda yer almak, arama sonuçları sayfalarında öne çıkmak ve daha fazla ziyaretçi çekmek için her web sitesinin mobil uyumlu olması gerekir. Sitenizde mobil optimizasyon zayıflığı olup olmadığını, mobil SEO tekniklerinizin ne kadar etkili olduğunu veya sitenizdeki mobil kullanıcı deneyimiyle ilgili sorun yaşayıp yaşamadığınızı belirlemek için çeşitli araçlar kullanabilirsiniz. İşte web sitenizi mobil SEO performansı için analiz etmek için kullanabileceğiniz bazı teknikler.
Google Search Console
Web sitenizi mobil cihazlar için optimize etmeyi veya yeniden tasarlamayı planlıyorsanız, Google Search Console'u ücretsiz ve etkili bir araç olarak kullanabilirsiniz. Bunun için hemen Google Search Console hesabınıza giriş yapın. Ardından Mobil Kullanılabilirlik sekmesine gidin. Kısa bir süre bekledikten sonra, mobil uyumluluğu etkileyen hatalar veya mobil uyumlu web sitelerinin sayısı gibi verileri göreceksiniz. Aynı zamanda
barikat sayısı ve hataların ne zaman oluştuğu üçer aylık grafikte takip edilebilir.Sitenizi Google Search Console ile doğruladığınızda siteniz mobil uyumlu değilse "Bu sayfa mobil uyumlu değil" hatasını alırsınız. Aynı zamanda mobil testte yüklenemeyen ve "Sayfanın bir parçası olarak yüklendi" hatası alan sayfaları da görebilirsiniz. Ek olarak, site aşağıdaki gibi mobil kullanılabilirlik sorunları yaşayabilir: B. Metin okunamayacak kadar küçük olduğundan, tıklanabilir öğeler birbirine çok yakındır ve görünüm özelleştirilemez. Bir hata mesajı alırsanız hatasını tekrar düzeltebilir ve düzeltilip düzeltilmediğini Search Console'da görebilirsiniz.
Mobil Uyumluluk Test Aracı
Google, 21 Nisan 2015'ten beri mobil uyumlu güncellemeyi kullanıyor. Bu, mobil uyumlu web sitelerinin tanıtıldığını gösteriyor. Web sitenizin mobil SEO'sunu kontrol etmek istiyorsanız, mobil uyumluluk test cihazını kullanabilirsiniz. Web sitenizi mobil uyumluluk açısından test etmek için kullanabileceğiniz birçok ücretli ve ücretsiz araç vardır. Bu araçların her biri web siteniz için belirli avantajlar sunar.
En popüler mobil uyumluluk test araçları şunlardır:
Google Search Console Mobil Uyumluluk Testi: Bu aracı kolayca kullanabilir ve web sitenizin uyumluluğunu kontrol edebilirsiniz. Bunu, web sitesi alanına tam URL'yi girerek yapabilirsiniz. Ardından yaklaşık 1 dakika bekleyin ve web sitenizin sonuçlarını görebilirsiniz. Bu test, web siteniz hakkında veri ve sonuçlar sağlar. Bu, sitenizdeki mobil sorunları tespit etmenize ve Google'daki performanslarını izlemenize olanak tanır.
Google Developers Mobil Uyumluluk Testi: Google Developer sayesinde web sitenizi ziyaret eden bir ziyaretçinin mobil deneyimi ne kadar kusursuz kullanabileceğini görebilirsiniz. Bu testi tamamladıktan sonra bazı verilere elde edebilir ve hataları nasıl düzelteceğinizi de görebilirsiniz.
Bing Mobil Uyumluluk Testi: Bing arama motoruna ait web yöneticisi sizlere birçok konuda işlem yeteneği sağlar. Aynı zamanda bu araç ile web sitenizin mobil uyumluluk testini de yapabilirsiniz.
Aynı zamanda web sitenizi mobil uyumluluk açısından test edebileceğiniz birçok farklı kanal da bulunuyor.
PageSpeed Insights
Google PageSpeed Google tarafından sağlanan ve web sitenizin genel performansını görmenizi sağlayan bir hizmettir. Bu hizmet, 2010 yılında Google Geliştirici Konferansı'nda sunuldu. Bu hizmeti uygulamanın ana amacı, web sitesi sahiplerinin web sitesi performansını görüntülemesine ve iyileştirmesine izin vermekti. Bu sayede ziyaretçilerine daha kaliteli bir hizmet sunma fırsatı bulmuşlardır.
Bu araç, birden fazla kaynak kullanır ve birçok farklı göstergeden oluşan bir sıralama sunar.Bu aracı Türkçe olarak da ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Hem yeni başlayanlar hem de ileri düzey SEO stratejistleri tarafından kullanılabilir. Bu araç, web sitenizin mobil cihazlarda yüklenme hızını ölçmenizi sağlar. Bu ölçüm hem saha hem de laboratuvar verilerini dikkate alır. Ayrıca analiz ve raporlama sonrasında optimizasyon önerileri sunar.Bu sayede web sitenizi hızlandırabilir ve web sayfalarını tüm mobil cihazlarda hızlı bir şekilde açabilirsiniz.
Mobil ve Masaüstü SEO’nun Farkları Nelerdir?
Mobil ve masaüstü için SEO farklıdır. Bu nedenle masaüstü ve mobil arama sonuç sayfalarında sıralama faktörlerini ayrı ayrı değerlendirmeniz gerekir. İki farklı cihaz arasında farklı noktalar vardır. Arama motorları, özellikle Google, kullanıcı beklentilerini karşılayan sonuçlar sunar. Bu nedenle, aradığınız cihaza göre sonuçlar değişebilir.Mobil cihazlar genellikle görsel ve video içeriği içerir.
Ayrıca, son birkaç sayfa bir harita gibi hareket ettiğinden, mobil sonuçlar dikey olarak ağırlıklandırılır. Bu nedenle, mobil cihazlarda daha az sonuç vardır ve daha fazla sonuç görmek için daha uzun kaydırma işlemi gerekir. Bu nedenle mobil kullanıcıları ilk sonuçlardan itibaren selamlamalısınız. Masaüstündeki sonuçlar birkaç satırlık metinden oluşur ve diğer sonuçlar ekranda görüntülenir.Masaüstü ziyaretçileri, 2-3 kaydırma ile sayfadaki tüm sonuçları görebilir. Bu da masaüstü SEO'da ilk sıralarda olmasanız bile görünür durumda olduğunuz anlamına gelir. Mobil yerleşim ve masaüstü yerleşimiyle karşılaştırıldığında mobil yerleşim, potansiyel ziyaretçilere ilk kaydırmada kendinizi göstermenizi gerektirir.
İlk 3'te olmak TO'nuzu artıracaktır. Mobil cihazlar, bilgisayarlardan daha düşük bir tıklama oranına sahip olma eğilimindedir.Mobil arama sonuçları, masaüstü arama sonuçlarına kıyasla birçok faktörden etkilenir. Sıralama için sayfa tasarımı, kullanıcı konumu, ekran boyutu, işletim sistemi türü gibi birçok ölçüt önemlidir. Bu nedenle, Googlebot'un tarama, dizine ekleme ve yerleştirme işlemleri cihaza göre değişiklik gösterebilir.
Mobil SEO ve masaüstü SEO şu noktalarda farklılık gösterir:
Arama Sonuçları Sayfası: Arama sonuçları sayfalarının düzeni, mobil cihazlar ve masaüstü bilgisayarlar arasında değişiklik gösterir. Cep telefonlarında ekran daha küçüktür ve arama sonuçlarında daha az sonuç gösterilir. Bu nedenle, ilk sayfadaki sonuç sayısı daha azdır. Bu konuyu yukarıda detaylandırdık.
Konum: Yeni nesil cep telefonları, arama motorlarına sabit cihazlardan daha doğru konum verileri sağlar.Çünkü bu cihazlarda GPS sistemi bulunmaktadır. GPS'e ek olarak, konumunuz arama motorları tarafından kullanılabilir hale getirilebilir. Arama sonuçlarında konum çok önemlidir. Bulunduğunuz yere bağlı olarak, mobil arama sonuçları masaüstü sonuçlarından büyük ölçüde farklı olabilir. Masaüstü aramalarınız da önceki mobil aramalardan etkilenir.
İşletim sistemi: Cihazınızın işletim sistemi, mobil cihazlardaki arama sonuçlarını etkiler. Google, aramanın uygulama merkezli olduğuna karar verdiğinde, sıra işletim sistemine gelir. Bu noktada, arama motoru renkli ızgaraları doğrudan uygulama simgeleriyle görüntüleyebilir. Bazı anahtar sözcükler, indirilen uygulamalarla ilgili olarak kullanıcı tarafından sık kullanılanlar olarak görüntülenir. Bu nedenle, sorgu anahtar sözcükler içeriyorsa, sıralaması işletim sistemine göre olabilir.Bu durumda Google, arama sonuçlarına yalnızca iOS veya Android'de çalışan uygulamaları dahil eder. Ancak masaüstü cihazlarda bu komut tartışılmaz.
Ekran boyutu: Google her zaman kullanıcı deneyimini mükemmel hale getirmeye çalışır. Bunun için aranan cihazın özelliklerine göre sıralama yapılır. Ekran boyutu, arama sonuçlarında sayfada görüntülenen sonuçların sayısını etkiler.
Sonuç sayfalarının düzenini, özellikle tabletlerde çeşitlendirin. Ayrıca, mobil ve sabit yerleştirme arasındaki farkı belirleyen birkaç faktör daha vardır. Google sürekli olarak mobil cihazlar için optimize edilmiş yeni arama özellikleri geliştirmektedir. Son gelişmeler sayesinde Google, artırılmış gerçekliğe dayalı bir arama sözü veriyor. Google, telefonunuzun kamera görüntüsünde gördüğü bilgiler için arama sonuçlarını bu şekilde sağlar.Kamera çerçevesine bir çiçek koyarak kamerayı açın ve Google'ın çiçeğin cinsini ve diğer bilgilerini sağladığını hemen göreceksiniz.
Mobil SEO İpuçları
Web sitenizin mobil arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almasını ve daha fazla mobil web sitesine trafik çekmesini istiyorsanız, mobil SEO stratejilerinizi optimize etmeniz gerekir. Mobil SEO işlemlerinin masaüstü SEO'ya benzer olduğu düşünülse de, mobil cihazlar için optimizasyon yaparken dikkate alınması gereken birkaç şey daha vardır.
Mobil cihazlar için Google'da üst sıralarda yer almak için yapmanız gerekenleri göreceğiz. Mobil SEO stratejisi oluştururken bahsettiğimiz noktalara dikkat etmelisiniz. Ayrıca, profesyonel yardım alarak mobil SEO performansınızı artırabilirsiniz.Gelin en etkili mobil SEO ipuçlarına birlikte göz atalım.
İçeriklerini Mobil Uyumlu Olarak Oluşturun
Mobil cihazlarda sorunsuz açılacak şekilde tasarlanan ve kullanıcı deneyimine öncelik veren içerikler, mobil uyumlu içerik haline geliyor. İçeriğinizi mobil uyumlu hale getirdiğinizde, mobil kullanıcılar içeriğinizi kolayca okuyabilir, takip edebilir ve görüntüleyebilir. Arama motoru tarayıcıları ayrıca mobil uyumlu içeriği daha kolay bulur, dizine ekler ve daha üst sıralarda yer alır.
İçeriğinizi mobil uyumlu hale getirmek için aşağıdaki teknikleri kullanabilirsiniz;
⦁ Mobil kullanıcılar, masaüstü kullanıcılarına göre daha seçicidir ve her zaman uygun bir deneyim isterler. Bu nedenle, içeriğinize yalnızca birkaç açılır pencere ekleyin veya bunları tamamen kaldırın.
⦁ İçeriğinizi daha ilgi çekici hale getirmek için dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmanız gerekir. Bazı makaleler mobil cihazlarda farklı hızlarda ve zamanlarda yüklenir. Bu, cihazın titremesine ve kullanıcıları rahatsız etmesine neden olur.Bu nedenle gereksiz ayrıntılara içeriğinizde yer vermeyin.
⦁ Mobilde ekran daha küçük olduğu için içeriğinizi paragraflar halinde yazmalısınız. Bir paragraf ortalama 50 ila 70 kelime ise, mobil kullanıcılar içeriğinizi kolayca okuyabilir. İçeriğinizi paragraflara ayırın.
⦁ Mobil kullanıcılar içeriği hızlı bir şekilde okuma eğilimindedir.Bu nedenle içeriğinizde bir liste kullanın. Vurgulanan içerik veya vurgulanan içerik, mobil cihazlarda daha fazla dikkat çeker.
⦁ Görüntülerinizi mobil cihazlar için optimize edin. Kullanıcıların mobil cihazlarda yüksek çözünürlükte ve doğru boyutta görmelerini sağlamayı unutmayın.
Son Olarak
Google, arama sonuçları sayfalarını görüntülerken web sitelerinin mobil sürümünü dikkate alır. Mobil kullanıcıların sayısı dünya çapında hızla artıyor, bu nedenle arama motorları mobil web sitelerini farklılaştırmak için stratejiler geliştiriyor.
Bu çerçevede, web sitenizin mobil optimizasyonunu ihmal etmemelisiniz. Bu kılavuzda, web sitenizi mobil SEO için optimize ederken göz önünde bulundurmanız gereken önemli noktaları özetledik.
Mobil SEO, masaüstü SEO'dan farklı ve daha kesin ayrıntılara sahiptir.Web siteniz, tüm ekran boyutlarına uyan ve tüm mobil cihazlarda iyi çalışan duyarlı bir tasarıma sahip olmalıdır. Aynı zamanda mobil sayfaların hızlı açılması kullanıcı deneyimi açısından da önemlidir.
Mobil kullanıcılar genellikle sesli arama yapar. Bu nedenle mobil SEO stratejilerinde sesli arama stratejisi geliştirmek sonuçlarınızı iyileştirecektir. Aynı zamanda en fazla yerel arama Google'ın mobil arama motorlarında yapılmaktadır.İçeriğinizde yerel SEO odaklı anahtar kelimelere yer verdiğinizde mobil kullanıcılara daha etkili bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Mobil SEO rehberi ve teknikleri hakkında sorularınız varsa sitedeki iletişim kısmından bize yazabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular (S.S.S)
Mobil SEO nedir?
Mobil SEO, web sitelerinin mobil cihazlarda daha iyi sıralanması için yapılan optimizasyon işlemleridir.
Comentarios