top of page
  • Dursun Kovan

Pazarlama İletişimi İçin 5 Psikolojik Strateji


Çok zeki olduğumuzu ve tüm ikna tekniklerine karşı dirençli olduğumuzu düşünmek isteriz, ancak ister bir gazetedeki reklam olsun, ister YouTube'daki bir video olsun, bunların bizi günlük olarak etkilediklerinin farkında değiliz. Nöronlarımız, bizi görsel olarak etkileyen görsel uyaranlarla ve kararlarımızı şu veya bu şekilde etkileyen işitsel uyaranlarla sürekli olarak uyarılır. Psikolojik stratejileri daha önce hiç duymadıysanız işte kısa bir giriş! Bunları basitçe insanları ve onların kararlarını etkilemek için kullanılabilecek psikolojik kavramlara dayalı teknikler olarak düşünebilirsiniz.


En İyi 5 Psikolojik Strateji

Bağlama Hatası – Tuzak etkisi olarak da bilinir. Bu, size iki seçenek sunan birinin diğer seçeneklerden daha pahalı olan üçüncü bir seçeneği sunması ve ilk iki seçeneğin size daha ucuz görünmesine neden olduğunda meydana gelir. Örneğin, bir web sitesinde 500 dolarlık iki telefonu karşılaştırıyorsunuz ve altta "Bu satın alma işlemini görüntüleyen kişiler" ifadesini görüyorsunuz. Kendinizi 500 dolarlık bir cep telefonu almaya ikna etmek üzeresiniz çünkü bilinçaltınızda tüm hesaplamaları kafanızdan yaptınız; ne kadar tasarruf edeceksiniz, pahalı telefonların fiyatı ne kadar düştü vs. ve öz değerlendirme süreci başlıyor.

Halo Etkisi – İnsanlar içgüdüsel olarak duygularını iyilikseverlikle ilişkilendirir. Kullanıcılara eğlenceli bir deneyim sunabiliyorsanız, ister mizahi bir animasyon, ister hüzünlü ama bilgilendirici bir trafik kazası reklamı, ister sadece anlamlı bir altyazı içeren bir resim olsun, biz insanlar bunu bir ürün veya markayla ilişkilendirme ve ona doğru hareket etme eğilimindeyiz. inanç ve dost canlısı bir tavır. Bu nedenle içerik pazarlaması her geçen gün popülerlik kazanıyor. Trend, hızla unutulan sıradan bir pazarlama mesajı yerine macera dolu bir deneyim yaratmaktır.

Sosyal Kanıt – Sosyal varlıklar olarak kendimiz karar veremediğimiz zaman başkalarına danışırız.Akranlarımızın konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olduğu ve bu nedenle görüşlerinin önemli olduğu varsayımımız, kararlarımızı şekillendirmektedir. Sosyal kanıtların en yaygın görülen örneklerinden biri olarak şu verilebilir: komedi programlarında yapılan şakalara komik olmasa bile yine de gülüyoruz. Peki neden? Çünkü bilinçaltında ortama uyum sağlamaya çalışıyoruz. Kimse o şakadan anlamayan kişi olmak istemez. Dijital pazarlamada farklı sosyal kanıt türleri vardır: yorumlar, sosyal filtreler ve sosyal ağlardaki beğeniler, doğrulanmış hesaplar vb.



Ürün sayfasında sosyal filtreler görünüyor ve bu filtrelerin başlıkları birbirine benziyor:

  • Bu ürünü satın alan kişi bunu da aldı.

  • Bu ürünü inceleyen kişi bunu da satın aldı.

  • Bu ürünü görüntüleyen kişi aşağıdakileri satın aldı.



Buna sosyal ağların boyutu da eklendi. Sıradan bir sosyal medya kullanıcısının gözünde, değersiz içeriğe ve milyonlarca beğeniye sahip, doğrulanmış bir Facebook hesabı, birkaç bin beğeni ve değerli içeriğe sahip bir sayfadan daha değerlidir. Aslında daha fazla beğeniyi ve takipçiyi statüye eşitliyoruz. Görselin düzenlendiği boş bir hesap, köklü ve başarılı bir marka olarak sunulabilir.

Bu nedenle yaklaşık yıl önce markaların içeriğe odaklanmak yerine sosyal medya için sahte hayran satın aldığını görebiliyordunuz.Belki şu anda bunun iyi bir şey olduğunu düşünüyorsun çünkü son birkaç saniyedir sosyal kanıt hakkında okuyorsun. Ancak durum böyle değil. Markaların sahte sosyal kanıt yaratması bir dolandırıcılıktır, ancak sonuçta geri teper ve sahte sosyal kanıtla elde edilen statüyü/markayı gölgede bırakır.


Bu konuşma çok daha iyi yürütülebilirdi ama gerçek şu ki, daha büyük bir istekle başlayıp daha küçük bir istekle yetinirseniz, insanların "evet" deme olasılığını büyük ölçüde artırabilirsiniz. Bu çok kolaydır çünkü diğer kişinin isteğinizi reddettiği için kendini suçlu hissetmesine neden olursunuz, böylece o da küçük bir isteği yerine getirmeye ve bunu iyi bir fırsat olarak görmeye istekli olur.

Kıtlık - Ayrıca çok eski bir kıtlık kavramı da vardır; insanlar sahip olamayacakları ve sınırlı olanı isterler. İnternette gezinirken sınırlı sayıda üretilen bir ürünle karşılaştığınızda, ona sahip olmak için can attığınızı hiç fark ettiniz mi? Bunun nedeni nedir?Ürünü gerçekten istemeyebilirsiniz, ancak ona sahip olamayacağınız düşüncesi onu daha fazlasını istemeniz için yeterli bir nedendir. İstediğiniz ürünle başka biri de ilgileniyorsa, otomobil bayileri aynı anda birçok potansiyel alıcıyı davet eder, rekabet korkutucudur ve çok güçlü bir satış aracı olabilir.


İşte kıtlığı hesaba katan bazı dijital pazarlama örnekleri:

  • Sınırlı Süreli

  • Hisse Senedi Fiyatları

  • Çevrimiçi Açık Artırmalar

  • Bugünün Özel Etkinlikleri

  • En İyi Kara Cuma Fırsatları

Bu Taktikler Neden İşe Yarar? Çünkü bilinçaltımızda insanların satın almakla ilgilendiklerini ve bu nedenle ürünün sınırlı miktarlarda pazarlıklı olduğunu çıkarıyoruz. Kıtlık ve sosyal kanıt burada birlikte çalışıyor: Herkes buna inanıyor mu? Yani bu harika olmalı, bende de olmalı.


8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bình luận

Đã xếp hạng 0/5 sao.
Chưa có xếp hạng

Thêm điểm xếp hạng

Bize Ulaşın

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page