top of page
  • Dursun Kovan

Sosyal Medyadaki Başarının Sırrı Pareto


Öncelikle Pareto'dan kısa bir açıklama ile başlayalım. İşletme filozofu Joseph Juran tarafından önerilen ve Pareto adı verilen bu ilke, çoğu olayın sonuçlarının "nedenlerinden" kaynaklanır. Aynı zamanda iş dünyasında da en çok kullanılan ilkelerden biridir. Kısaca bu kurala 8-2/80-20 kuralı da denir.


Pareto Nedir?

Pareto Prensibine göre gidersek, hayatta başarılı olmak için yaptığımız tüm işlerin yalnızca %1'i “başarımızdır”. Bu prensip hayatın her alanına uygulanabilir; Örnekler arasında dünya ekonomisi, açlık ve tokluk kavramları, pazarlama ve finans sayılabilir. Peki sosyal ağlarla ilişki nasıl?


Sorusunu sorarsanız şöyle açıklayalım:

Bir markanız ya da şirketiniz var. Sosyal medya hesabınızda yaptığınız paylaşımların tamamı işletmeniz ve ürününüzle ilgili ise herhangi bir strateji oluşturulmayacaktır. etkili satışlar. İçeriğinizin tamamı bir ürünü satmaya yönelikse satışlarınıza büyük bir verim getirmez, hatta düşüşlere yol açabilir.

80-20 kuralı; Pek çok uzman, analist ve kurum bunu her yerde olduğu gibi sosyal ağlarda da benimsedi. Envanterin yalnızca bir kısmını ürünü satmak ve reklamını yapmak için kullandılar. İçeriğin geri kalanı iş konseptini bozmamak için mizah, politika ve çeşitli sosyal medya etkinliklerine dayanıyordu. Bunun sonucunda insanların tepkileri daha ılımlı ve anlayışlı oldu, reklam ve ürün satışları %9 oranında arttı. Bu sonuçlar, çeşitli sektörlerdeki yüzlerce şirkette gerçekleştirilen araştırma ve analizlerin sonucudur.Araştırma sonucunda Pareto ilkesinin sosyal ağlarda başarıyı sağlama yöntemlerinden biri olduğu kanıtlandı.


Pareto ilkesine somut örnekler verecek olursak; Müşteriler satışları temsil eder. Satılan mallar ciroyu temsil eder, "müşteriler" ise sadece "satışlar" ile ifade edilir. Aynı şekilde tarafımızdan satılan mallar için yalnızca ciro geçerlidir.

Markanız veya işletmeniz için satışları artırmak istiyorsanız sosyal medya yönetiminin Pareto yöntemini denemelisiniz. Sosyal medya gönderilerinizde yalnızca ürünler ve ürün satışlarıyla ilgili gönderilere değil, bilgilendirici, yaratıcı ve eğlenceli gönderilere öncelik vermeniz faydalı olacaktır. Bu sayede hem satışlarınızı hem de marka bilinirliğinizi artıracak, daha etkili bir sosyal medya politikasına sahip olacaksınız.

15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

Bize Ulaşın

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page