top of page
  • Dursun Kovan

Google Firebase Nedir, Ne İşe Yarar?

Firebase, Web, Android, iOS vb. etki alanlarında (Java, Flutter, Unity vb.) uygulama veya program oluşturan geliştiriciler için arka uç hizmetleri sunan bir platformdur. Firebase'in tarihine bir göz atalım:

Firebase, 2011 yılında iki startup tarafından kuruldu. O zamanki ilk adı Envolve'du.Piyasaya sürüldüğünde, yazılım geliştiricilerin temel amacı, zahmetsizce kullanabilecekleri bir sohbet (iletişim) uygulaması eklemekti. Uygulamanın geliştiricileri, uygulamanın istediklerinden farklı geliştiğini fark ederek gerçek zamanlı bir veritabanına (bulut hizmeti) dönüştürdüler ve buna odaklandılar. Bu nedenle, bir yıl sonra, Firebase adında yeni bir şirket kurdu ve bunu esas olarak veri senkronizasyonu (bulut hizmeti) için kullanmaya başladı.

Ancak gelişmeye devam ederek büyümeye ve yatırım almaya başladılar. 2014 yılında 100.000 kullanıcıyı aştıktan sonra Google tarafından satın alınarak geliştirildi, yeni işlevler eklendi ve kullanıcılara ücretsiz olarak sunuldu, bir kısmı ücretli ve kullanıcı sayısı artıyor Kullanıcı sayısı her geçen gün hızla artıyor. .

Kullanımı çok kolay olması, yeni kullanıcılar veya yeni uygulamalar yazmak veya yazılım sektörüne başlamak isteyenler için çok rahat bir deneyim sunuyor

Yukarıdaki resimden de görebileceğiniz gibi birçok hizmet sunmaktadır. Bunun için yine ücretsiz olan hizmetin başlangıç ​​ekranına ek olarak kontrol panelini kullanarak kullanıcı verilerinin, kayıt, giriş (oturum açma) vb. bilgilerin saklandığı veritabanına erişim sağlayabilirsiniz.


Bu bize, platform farklılıklarından bağımsız olarak bildirimler veya mesaj gönderme gibi uygulama içi eylemler yoluyla test ortamlarına erişme (oturum açma) ve yönetme yeteneği verir. Ücretli planlar (Flame Planı ve Blaze Planı) ayrıca daha kapsamlı yönetim ve çeşitli özellikler sunar.

Firebase’in Temel Özellikleri

Günümüzde uygulama veya program yazanların kurtarıcısı olan Google Firebase'in kendine has birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerini her yıl geliştirerek ve iyileştirerek başarılı bir şekilde hayatta kalmaya devam etmektedir.

  • Gerçek Zamanlı Veritabanı

  • Kullanıcı Erişim Yetkisi

  • Depolama

  • Makine Öğrenimi Paketi

  • Veri ve Performans Test Ortamı

  • Platformlar Arası İşbirliği Analizi

  • Ortak İşlevler

  • Promosyon Materyalleri

  • Bildirim Gönderme

  • Genel Uygulama Yönetimi


Firebase kullanarak neler yapabiliriz?


  • Bir sohbet uygulaması oluşturabiliriz. (Zoom, Telegram, WhatsApp vb.)

  • Kullanıcıların paylaşım yapabileceği ve diğer kullanıcıların bu paylaşımları anında görebileceği bir sosyal platform oluşturabiliriz (Instagram, Facebook, Twitter vb.)

  • Yarışmalar yaratan bir çevrimiçi yarışma uygulaması geliştirebiliriz (TRT Bil Bakalım, okey101 vb.))

  • Birden fazla kişinin hem mobil cihazlardan hem de bilgisayarlardan erişebileceği envanter takip sistemi kurabiliriz (Trendyol işyeri hesabı gibi)

  • Ve daha fazlası, uygulamaları veya programları yazan kişilerin hayal gücüne bağlıdır.


Firebase Kullanan Bazı Uygulamalar


Firebase Servisleri Ve Verdiği Hizmetlerden Nedir, Ne İşe Yarar?


Authentication (kimlik doğrulama):


Bu hizmet, mobil veya ağ uygulamanıza kaydolan veya zaten kaydolmuş olan kullanıcılar hakkındaki bilgileri görüntülemenizi ve kimlik bilgilerini doğrulayabilmenizi sağlar. Aşağıdaki görselde de görebileceğiniz gibi kayıt olan herkes bilgilerini de görebilir:

Resimde de görebileceğiniz gibi bu hizmet, uygulamanızda veya programınızda kayıtlı olan kişinin e-posta adresini, kayıt tarihini, son erişim tarihini ve kullanıcı kimliğini kolayca görmemizi sağlar. E-posta adresi doğrulama, e-posta adresi değişikliği ve şifre sıfırlama gibi işlemler bu hizmet kapsamında sağlanmaktadır. Ayrıca kimlik doğrulama hizmeti ile Linkedin, Twitter, Github, Google vb. sosyal medya hesapları ile kullanıcılar uygulamanıza giriş yapabilirler.



Database ( Veri Tabanı ):

Bu hizmet ile Firebase, kullanıcılara eşzamansız (ayrı ayrı) çalışan eşzamanlı (gerçek) bir NoSql veritabanı hizmeti sağlar. Normalde veri tabanı ile ilgili işlemleri mobil ya da online yapabilmek için bir veri tabanı oluşturmamız gerekir, aksi takdirde sakladığımız veriyi depolamak ya da arşivlemek kolay olmaz. Oluşturduğumuz aplikasyona göre veritabanı erişim servisleri yazıyoruz ve bu servisleri sunucularda saklıyoruz.


Ancak Firebase veri tabanı servisi ile veri tabanını uygulamaya bağlayıp çok daha kolay kullanabiliyoruz. Ayrıca tüm veritabanı işlemlerimizi ve daha fazlasını veritabanını yeniden yüklemeye ve yazma hizmetlerine gerek kalmadan kolayca gerçekleştirebiliriz.


Storage (Depolama):

Bu hizmet ile sunucularınızda veya bilgisayarlarınızda yazı, resim vb. Bu dosyalar arşivlenebilir ve yedeklenebilir ve kullanıcılar istedikleri zaman erişmek veya gerektiğinde indirmek ve güncellemek için bunları indirebilir.


Notification (Bildirim):

Geliştirdiğimiz mobil uygulama ile kullanıcılarla anında iletişim kurmak ve onlara bildirim ya da mesaj göndermek istiyorsanız bunu Google Firebase bildirim hizmeti ile hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.


Admob:

Geliştirdiğiniz bir uygulamadan para kazanmak ve gelir elde etmek istiyorsanız AdMob ile uygulamalarınıza reklam ekleyebilir ve daha fazla para kazanabilirsiniz.


Firebase Analytics (Firebase Analiz):

Bu yapı sayesinde aşağıdakiler gibi birçok bilgiye anında ulaşabilirsiniz: B. aktif kullanıcı sayısı, günlük kullanıcı etkileşimleri, uygulamanızı kullanan kullanıcıların cihaz modelleri, cihaz işletim sistemleri, demografi (gençler, yetişkinler, yaşlılar vb.). kullanıcı, hangi ülkelerde kullanıldıkları.


Firebase Kullanımı

Firebase bir Google ürünü olduğu için onu kullanmanız için gereken tek şey bir e-posta adresidir.

1. Adım: Bu e-posta adresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra karşınıza bu sayfa çıkacaktır.

Bundan sonra “Start” butonuna basarak sistem kullanımının ilk adımını tamamlamış olacağız.

2. Adım: Butona tıkladıktan sonra karşımıza bu sayfa gelecek ve bu sayfada "Create Project" butonuna tıklayarak projemizi oluşturmaya başlayabiliriz.

Adım 3: Butona bastıktan sonra karşımıza çıkan bu sayfada projemizin adını girip "Koşulları Kabul Et" butonu ile onaylıyoruz ve Next butonu ile projemiz oluşturulmuş olacak.



Bu proje için "Google Analytics'i Etkinleştir" seçeneğini etkinleştirmek uygulama geliştiricisine bağlıdır. Yani Next'e tıkladığımızda projemiz tamamen inşa edilmiş olacaktır.

Ardından, projeyi geliştirdiğimiz alanla iletişim kurma süreci var.



Projenizi Firebase'e ekledikten sonra kullanmak istediğiniz Firebase hizmeti ve nasıl kullanılacağı hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için https://firebase.google.com/docs/ adresini ziyaret edebilirsiniz.


Son olarak, Firebase fiyatlandırmasından bahsettiğimizde. Başlamak ücretsizdir, temel kullanım için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Büyük bir uygulama oluşturursanız kullanım ücretleri uygulanır. Daha fazla bilgi için bkz. https://firebase.google.com/pricing/ adresinden okuyabilirsiniz.


15 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Bize Ulaşın

Gönderdiğiniz için teşekkür ederiz!

bottom of page